Westcoast från den amerikanska västkusten

 

Ganska mycket besläktad med AOR-genren som nämnts i en tidigare artikel, är genren Westcoast från den amerikanska västkusten. Det handlar precis som AOR om mycket melodisk musik, dock med en något mjukare framtoning. Westcoast är också mer influerad av andra musikstilar; här hör man ofta element från jazz, soul och r’n’b som färgar musiken på ett smakfullt sätt. Många band blandar AOR och Westcoast, så det är ibland svårt att placera en artist i ett speciellt fack, men vissa är mer tydliga i sin musicerande inriktning än andra.

Trots att genren Westcoast har sitt ursprung i USA, finns det många band från andra delar av världen som gjort denna musikstil till sin. Dock passar den särskilt bra in i sitt ursprungsland och då särskilt Kalifornien, där det ändå handlar om en viss livsstil och ett solig och skönt klimat.

Några riktigt bra Westcoastartister är Mark Spiro (en fantastisk låtskrivare och singer/songwriter som skrivit en betydande mängd material åt andra artister), Toto (som också passar in under AOR), Tim Feehan, Airplay med flera. Från Sverige kommer bland annat bandet State Cows, med en mycket signifikant amerikansk stil som låter mycket äkta.