Hårdrocken och dess början

 

Hårdrocken som musikstil har sin grund i både rock och blues. Det hör man tydligt, i alla fall om man har ett någorlunda tränat öra och kan sin musikteori. Genom att lyssna på en hårdrocksgitarrist kan man enkelt identifiera att tonerna, och sättet att attackera dessa toner, påminner mycket om hur en bluesgitarrist trakterar sitt instrument. Den vanligaste skalan som rockgitarrister använder kallas pentaskalan. Den är mycket lik den traditionella bluesskalan, med endast ett undantag – en enda ton i skalan ligger ett halv steg lägre. Detta är intressant att ha med sig när man lyssnar på hårdrock och så särskilt den tidiga, ursprungliga hårdrocken som kom i slutet av 1960-talet.

Den hårda rocken växer fram

Det var främst i Storbritannien som hårdrocken, åtminstone till en början, växte fram som musikstil. I slutet av 60-talet dök brittiska band som Deep Purple, Black Sabbath och Uriah Heep upp på rockscenen med en tyngre framtoning än vad man tidigare upplevt inom musiken. Det tyngre och “hårdare” soundet utgjordes bland annat av distat ljud från gitarrerna, något som redan Jimi Hendrix använde sig av. Bas och trummor såg också till att rytmen blev blytung. Detta kan bland annat höras i Uriah Heeplåten Gypsy och ett flertal verk av Black Sabbath.

Till skillnad från senare hårdrock från ex. 80-talet hör man dock särskilt i rytmsektionen att den är influerad av andra genrer och ännu inte fullt utvecklad som egen stil. Det hör man exempelvis, återigen, hos bandet Uriah Heep där trummisen är tydligt influerad av jazztrummisar. Mer stilskapande var då Deep Purpletrummisen Ian Paice, som började använda dubbla bastrummor så tidigt som 1971 på skivan Fireball.

Tekniska musiker

Hårdrocken utvecklades på ganska många sätt under 70-talet och det blev nästan en tävlan mellan banden i tekniskt spelande. Framåt slutet av 70-talet släppte amerikanska bandet Van Halen sin första skiva, vilket förändrade synen på gitarrspel för all framtid i och med virtuosen Eddie Van Halen. Han introducerade flera nya tekniker, som sedan hela världens gitarrister försökte kopiera – och vidareutveckla.

Nya genrer

Hårdrocken har också utvecklats i en rad olika subgenrer som – först och främst – heavy metal, men också speed metal, thrash, goth och en rad andra inriktningar med olika karakteristika. Det intressanta med just hårdrocken är att den alltid haft sina fans och att senare generationer gärna tar den till sig.