Barn och instrument

Nästan alla människor i världen tycker om att lyssna på musik. Det finns så otroligt många olika genrer och toner att lyssna på, så det är ingen tvekan om att det alltid finns något som passar alla. Musikintresset börjar för de allra flesta redan när vi är mycket små. Kanske har man till och med hört sina första toner när man befann sig i magen och föräldrarna lyssnade på musik på utsidan.

Hur musikintresset ser ut är oftast varierande beroende på vilken ålder man har. När man är mycket liten är det vanligast att man gungar, sjunger med eller skuttar i takt med musiken. När man har blivit lite äldre kan det vara kul att testa på olika instrument, t.ex. den där plastgitarren från leksaksaffären eller den där synten för barn som spelar rolig musik. Det blir alltså mer spännande att börja skapa musiken själv och inte bara lyssna på den på radio eller tv. Äldre barn har oftast musiken i öronen hela tiden. Hos Nordicbox.se kan du hitta riktigt bra hörlurar som gör att ditt barn får ta del av tonerna utan en massa brus och sprak.

Börja spela instrument

Det finns otaliga studier och forskningar som har visat att barn som utövar musik, t.ex. genom att just spela ett instrument, kommer att ha lättare i skolan och även senare i vuxenlivet. Det finns således många fördelar med att du som förälder introducerar ditt barn till musikens värld redan i en ung ålder.

Nu kanske du funderar på hur du ska göra för att just ditt barn ska bli intresserat av att spela ett instrument. Till att börja med är det viktigt att du är införstådd med att alla barn faktiskt inte kommer att tycka att ett instrument är roligt. Du bör inte tvinga ditt barn att lära sig ett instrument, eftersom detta då kan få en motsatt effekt. Det du däremot kan göra är att uppmuntra ditt barn, t.ex. med hjälp av punkterna nedan.

  • Det är viktigt att ditt barn själv får bestämma vilket instrument som känns mest lockande. Gå till en musikaffär och låt barnet testa.
  • Hur mycket du berömmer ditt barn kommer vara avgörande för intresset. Se därför till att du är peppande och uppmuntrande hela tiden. Det gäller även om du måste lyssna på en halvdan “blinka lilla stjärna” fyra gånger om dagen.
  • Fördelen är naturligtvis om du också spelar något instrument. Då kan ni jama tillsammans. Om du inte gör det kanske du bör fundera på om du och ditt barn ska ta upp musikintresset tillsammans. Ni kan hitta ett instrument som ni båda gillar.
  • Med en riktigt bra musiklärare kommer du att komma långt. Se till att det är någon som kan barn och som vet hur man uppmuntrar, snarare än någon som bara kommer lära ditt barn att läsa noter.