Musik till begravningen

Att hitta rätt musik till en begravning är inte det enklaste, och många sörjande har vare sig tid eller ork att lägga några längre stunder på låtletande. Samtidigt är det ju så att rätt sorts musik kan ge en begravning karaktär och berätta något om den avlidna. Om inte annat kan musiken bidra till att göra begravningen till ett fint minne mitt i all sorg.

Så sätter du en personlig prägel på begravningen

2020 och 2021 kommer gå till historien som åren då fler människor än någonsin tvingades ta farväl av sina vänner och familjemedlemmar. Antalet coronasmittade sjunker nu i vår del av världen, men är det något covid-19 lärt oss så är det vilken viktig funktion en fin begravning fyller. Nu när människor äntligen får börja samlas i halvstora grupper igen så blir alltfler måna om att göra avskedet så personligt och värdigt som möjligt. Här kan de sörjande ta hjälp av begravningsbyråer som lovabegravning.se, vars mål är att erbjuda alla sörjande ett tryggt och enkelt sätt att planera begravningen. Begravningsbyrån finns i de flesta av Sveriges län, och dess medarbetare kan assistera den dödes anhöriga i allt från juridiska frågor till musikval.

Hitta begravningsmusik som berättar något

Visst finns det fortfarande många människor som föredrar de gamla begravningspsalmerna, men det blir alltfler som väljer att spela den dödes favoritmusik under avskedsceremonin. Idag kan du höra alltifrån Taubes Så skimrande var aldrig havet till Marie Fredrikssons Tro på begravningarna. Det finns dock en ganska stor grupp anhöriga som söker aktivt efter låtar som säger något om döden, och kanske också om ett liv efter detta, utan att för den skull vara religiösa. Tillhör du den här gruppen kan du med fördel leta i countrymusikskatten. Reba McEntires Forever Love, Tift Merritts See You on the Moon, Garth Brooks The Dance och Johnny Cash-låten Meet Me In Heaven har alla blivit omtyckta begravningslåtar. Föredrar du popmusik så kan Céline Dions My Heart Will Go On och Baccaras Somewhere in Paradise vara bra alternativ. Den som gillar låtar på svenska kan med fördel välja Ratatas Himlen, Sonja Aldéns I din himmel eller Lasse Kronérs fantastiskt charmiga låt Cirkus. Oavsett vilken musik du väljer så är chansen stor att den kommer göra begravningen mer känslosam och minnesvärd.