AOR – melodisk rock

 

Både av genren rock och hårdrock finns mängder av avarter och subgenrer. Helt enkelt är det så att musik är en smaksak och precis som allting annat som styrs av smak bör det finnas varianter som passar allas tycke och smak.

En genre som ligger precis i gränslandet mellan traditionell rock och hårdrock, är musikstilen AOR. AOR står för Album Oriented Rock och karakteriseras främst av dess melodiska framtoning. Den här typen av musik var mycket populär under 80-talet, när melodisk rockmusik ansågs vara radiovänlig. Det är helt enkelt musik som tilltalar de allra flesta. Vem minns t.ex inte bandet Survivor med hiten Eye of the Tiger, samt banden Starship, Journey och Toto?

Den här typen av musik görs fortfarande, men får dessvärre mycket liten uppmärksamhet på grund av att musikklimatet ändrats. Det beror egentligen inte på att folkets smak ändrats särskilt mycket, utan styrs av de större skivbolagen och vad de vill ska spelas på radion. Den som dock tänker steget längre och vet vad den ska leta, hittar en riktig musikskatt med en mängd olika album av ett stort antal artister.

Det finns ett stort antal ganska okända band, om man ser till allmänhetens kunskap om genren AOR. Det är exempelvis mycket värt att leta efter band som brittiska FM, Strangeways och Dare. Dessa band är riktiga storheter och har släppt mycket, mycket bra musik under åren – och dessutom fortsätter att vara aktiva inom branschen. Dock finns det många fler band än så som är värda att nämna: norska Stage Dolls, spanska Nexx, svenska Street Talk samt danska Skagerack. Den som söker ska finna och här finns det mycket att hitta för den som är ett fan av genren.