Black Metal

Black Metal är en subgenre till hårdrocken som började ta form under 1980-talet. Black Metal band finns över hela världen, men de skandinaviska länderna (särskilt Norge) brukar särskilt associeras med genren. Genren karaktäriseras delvis av ett “skräpigt” ljud som skapas av väldigt snabba distade gitarrer och trummor och kanske främst av sångstilen som kallas “growling”. Men lika karaktäristiskt för Black Metal är de ockulta, anti-kristna och ibland till och med satanistiska budskapen man vill förmedla. Medlemmarna i banden och fansen bär svarta kläder, gärna med mycket nitar och läder. Bandmedlemmar har dessutom när de uppträder ofta en så kallad ‘corpsepaint’, vilket är en svart-vit ansiktsmålning. På grund av sina satanistiska och anti-kristna budskap, samt incidenter under 1990-talet ses Black Metal ofta på med misstänksamhet från samhället.

Black Metal i Sverige

Det är kanske det kalla och mörka klimatet eller kanske är det minnena från den förkristna asatron, black metal brukar oftast sägas att det först blev stort i Skandinavien. Det var särskilt norska black metal musiker under 1990-talet som formade genren till vad den är idag. Dessa band gjorde sig inte bara kända för sin musik. Under 1990-talet brände black metal fans i Norge och Sverige ner en stor mängd kyrkor. Detta i kombination med dramatiska intriger i banden (som i ett fall slutade i mord) bidrog till den anti-kristna och “ondskefulla” bilden dessa musiker ville skapa kring sig själva och sina band. Idag är genren inte lika kontroversiell och uppskattas av många. Festivalen Gamrocken i Grängesberg fokuserar på extrema former av metal, däribland black metal. I år kommer kända black metal band så som Cryptopsy och Naglfar. Arrangören säger att festivalen kommer vara 100 % mörker, men det återstår för black metal fansen att säga.

Vad handlar det om?

Black metal genren är unik på många vis. Black metal musiker lägger stor vikt vid autenticitet, och många valde därför att inte uppträda live. De ansåg att liveshower är för mycket av ett spektakel, och att de drar uppmärksamhet från det viktiga; musiken. Andra black metal musiker ser på sina uppträdanden på ritualet; och du kan på en sådan show se ondskefullt mässande, blod och teatraliska framträdanden. Black metal handlar alltså lika mycket om en känsla och en ideologi som den handlar om musik – eller snarare kanske man ska se dem som hophörande. Men en sann black metal fan lever efter musiken. Hitta dina black metal möbler på Fyndab.com idag. Oavsett vad man tycker om de misantropiska och djävulsdyrkande tendenser man hittar i denna genre kan man inte neka betydelsen den har kommit att få för tusentals fans världen över.