Grunge – 90-talets rockgenre

Även om de första banden som spelade grunge började dyka upp redan under 1980-talet, var det först år 1992 som genren slog igenom stort, och 1990-talet blev verkligen genrens storhetstid. Anledningen bakom genombrottet var tre album som hade släppts året innan: Badmotorfinger av Soundgarden, Ten av Pearl Jam och, så klart, Nevermind av Nirvana. Dessa tre band, tillsammans med Alice In Chains, räknas idag som grungens ”Big Four”.

Grungen kallas också ”Seattlesoundet”, vilket beror på att genren har sitt ursprung i nordvästra USA, och kanske framförallt i just Seattle. De första grupperna, som lade grunden för hur grungen skulle komma att låta, var bland annat Green River, Melvins och Mother Love Bone. Även Soundgarden var en av pionjärgrupperna. De skapade ett sound inspirerat av punk och heavy metal, som Black Sabbath och Led Zeppelin, där gitarrerna var distade och sången dynamisk. Det som skilde genren mycket från dess föregångare var texterna, som inte längre handlade om sex, droger, det vilda livet rocklivet och ond, bråd död, utan behandlade djupare teman. Samtidigt var låttexterna ibland närmast apatiska, som i Nirvanas klassiska ”Smells Like Teen Spirit”. Något annat som är karakteristiskt för just grungen, som ”Smells Like Teen Spirit” återigen är ett perfekt exempel på, är att verserna ofta var lugna, medan refrängen bröt ut i aggressivitet i både sång och musik.

Att grungen så abrupt dog ut mot slutet av 1990-talet berodde framförallt på en tragisk händelse i genrens historia, nämligen Kurt Cobains självmord år 1994. Vissa menar att denna händelse var det som innebar slutet för grunge-eran (då Nirvana upplöstes efteråt) medan andra menar att det var Soundgardens upplösning år 1997 som var den definitiva spiken i kistan.

Trots att 90-talet nu ligger mer än 20 år bakåt i tiden har grungen dock fortfarande nya och gamla fans idag. Om du är ett av dem, och du vill kunna njuta av Kurt Cobains gitarriff eller hesa röst på rätt sätt i sommar, ska du investera i en bra uppsättning utemöbler. På så sätt kan du ha en liten minikonsert med alla dina vänner, eftersom de allra flesta aldrig fick chansen att uppleva Nirvana live.