Blues i ett historiskt perspektiv

 

Som nybörjarmusiker är blues inte så dumt att köra igång med. Det är en musikstil som det snabbt går att sätta sig in i och det krävs i grunden inte mer än att lära sig tre ackord. Grundförutsättningen för blues är därmed ganska enkelt, men det handlar faktiskt inte om det. Blues handlar framför allt om känsla och denna kommer djupt inifrån utövaren. Här ligger fokus inte på att vara en tekniskt snabb instrumentalist, utan snarare att behandla varje ton på allra bästa sätt. Både vibrato och att bända tonen, om det handlar om gitarr, är av yttersta vikt i bluesen. Det handlar förstås mycket om träning, men det underlättar
mycket om man redan från början har den känsla och förståelse för soundet som krävs.

Bluesens framväxt

I sin grundform baseras blues på de tongångar som användes av den svarta befolkningen i USA under 1800-talet. Man kan tydligt höra hur bluesen är besläktad med sångstilen “spirituals”, som sjöngs i stor utsträckning i den amerikanska södern på bomullsfälten. Till en början var alltså musikstilen baserad på sång, utan några andra instrument inblandade. Det var först efter Det amerikanska inbördeskriget, 1860-1865, som instrument började användas mer och mer. Anledningen till detta var att det blev en hel del musikinstrument över från kriget, som använts av armémusiker. Många av dessa var kasserade, eftersom de blivit illa åtgångna på de olika slagfälten. Dock var de i många fall fullt brukbara och togs över av många svarta musikanter, som började använda dem till att skapa musik. Till största del gällde det bläckblåsinstrument, men det handlade också om trummor och liknande.

Blues idag

Idag spelas blues världen över, trots att det tog många år innan musikstilen färdades över Atlanten från USA till resten av världen. Spridningen av blues har säkerligen hjälpts genom alla de folkslag som satt sin fot i USA och som sedan återvänt hem till sina
ursprungsländer med den nya musikstilen. Blues har dessutom blivit “förälder” till en mängd andra musikstilar, framförallt det som benämns kort och gott som “rock”. Dock lever den ursprungliga musikstilen i allra högsta grad och utövas av en mängd antal artister och band världen över. Många artister som egentligen tillhör andra genrer har valt att inkludera blues i sin spelstil; det gäller särskilt gitarrister som vill skapa lite spännande färgningar i musiken.

Storheter som J L Hooker och Eric Clapton är mycket kända inom bluesvärlden och har bidragit med mycket inom branschen. De lyckas på bästa sätt kombinera bra låtskrivande med genuin känsla i sitt spelande, precis som Robert Johnson en gång lyckades med under sin storhetstid. Blues är en musikstil som säkerligen kommer leva kvar i någon utsträckning. Det är för många lika mycket en livsstil som det är musik.