Disco – glitter, rytm och snygga moves

Det är många som förknippar disco endast med genrer inom musik, men det är faktiskt en hel kultur. Den här disco-kulturen växte fram någon gång under 70-talet och tog människor över hela världen med stort. Den föddes i New York och Philadelphia, USA, där två grupper var otroligt viktiga för dess senare framfart. Dels så var det i afroamerikanska kretsar som disco blev populärt, dels så var det i och kring gaykulturen. Man brukar förknippa disco som musik med glada, funkiga och snabba beats. Runtom och på dansgolvet sprakar det av glitter och varma färger! Ordet disco kommer från franskan och står för skivsamling från början. Senare föddes rappen genom disco då det blev populärt att folk rappade till musiken.

Ett mixerbord i neonfärger

Det finns idag väldigt många som fortfarande uppskattar disco-musiken och allting som existerar kring den. Det är en genrer som lätt få alla på gott humör och detta är något som företag har tagit fördel av. Bland annat är det väldigt vanligt med disco-bowling. I Mall of Scandinavia har de bowling på helgerna där man spelar i ett nedsläckt rum med endast disco-lampor som lyser upp banorna. Det finns självlysande effekter på banorna och självklart är även kloten självlysande. Det finns en DJ som spelar live och vill man så kan man beställa in någon trevlig drink att smutta på mellan rundorna. Det här är väldigt kul att göra tillsammans med vänner, kollegor eller familjen som det finns fler disco-freaks i ditt umgänge. Typiska kläder som man hade på sig om man var med i disco-kulturen var de utsvängda byxorna, allt som har med glitter att göra, hårband, platåstövlar och så vidare. Kända artister som slog igenom och formade disco genren är Bee Gees som även försåg Saturday Night Fever med musik. Huvudkaraktären i filmen var John Travolta och det här var hans första stora film.

Sverige tog guld i EM

Dans på disco

Disco är även en dans-form som många tävlar i. Sverige råkar vara väldigt framgångsrika i den här sortens dags och det kunde vi sen när landslaget gjorde stora framgångar under EM i Minsk, Vitryssland. Amie Vestholm tog hem guldet i klassen solo female children, vilket var väldigt kul för henne! Sedan var det även en svensk som tog hem guldet på herrarnas sida i klassen disco freestyle male adult, och det var ingen mindre än fantastiska stjärnskottet Simon Gustavsson Svensson. Det finns många olika klasser som man kan tävla i men Sverige var i EM helt klart starkast i de klasserna där man dansade själv, alltså inte i par. De blir bedömda på både hur de dansar, om de ler och deras kläder. Det är därför väldigt mycket tid som läggs ner på förberedelser av kläderna innan en stor tävling. Vanligtvis tar de hjälp av professionella sömmerskor. Det är riktigt komplicerade kreationer som de har på sig med matchande skor och uppsättningar i håret. Om man vill så är det väldigt kul att gå och se på disco tävlingar.