Rock’n’roll och dess pionjärer

Rock’n’roll eller som man också kan kalla det för, rock and roll, som har betydelsen gunga och rulla. Vilket förknippas med de som dejtade under 1940- och 1950-talet och skapade vissa ekivoka rörelser i bilarna. Men rock and roll blev sedan en musikgenre som var populär hos ungdomarna inom rockmusiken. Rockmusiken skapades under 1950-talet och blev populär i Amerika, för att sedan sprida sig till Europa och då fram för allt i Storbritannien.

Själva ordet rock´n´roll kom från radion då Allan Frees sa det i sitt radioprogram. Men det finns en annan teori som också omtalas och det är Rock-Ola som tillverkade jukeboxar som har inspirerat uppkomsten av själva begreppet rock and roll.

Oavsett vilket har rock´n´roll haft stor betydelse och har det än idag. När det spelas rock and roll så används det sång, tungt bakgrundbeat och framför allt elgitarr. Sedan rockens begynnelse har det sedan utvecklas olika stilar, som exempelvis punkrock och hårdrock. På den vägen är det!

Pionjärer

Det finns några pionjärer inom rock´n´roll som har haft stor betydelse för rocken och deras musik lever kvar och är fortfarande populär bland musiklyssnare.

Chuck Berry

Chuck Berry är nog den rockare som de flesta förknippar med rock´n´roll och slog genom under 1950-talet i USA som sångare, låtskrivare och gitarrist. I hans texter går det att höra om bilar, ung kärlek, dans, skola och föräldrar. Det går att känna igen en Berry-låt med unikt gitarrsolo. Dessutom var det Chuck som tog fram ”duckwalken” som är vida berömd över hela världen, som många stora artister har tagit efter.

Little Gerhard

Little Gerhard eller som han egentligen hette, Karl-Gerhard Lundkvist och han har satt sina spår inom den svenska rock´n´rollen med sina hits som ”Den sista mohikanen”, ”What You´ve Done to Me” och ”Bouna Sera” för att nämna några under hans storhetstid, slutet av 1950-talet och till mitten på 1960-talet. Därefter fortsatte Little Gerhard sin karriär som producent och låtskrivare.

Elvis Presley

Elvis Presley var kungen av rock´n´roll och har faktiskt rekordet för mest sålda album över hela världen. Hans sångkarriär började i början av 1950-talet då Elvis spelare in en skiva till sin mamma och åren efter blev han upptäckt. Några av de låtar de flesta förknippar Presley med är bland annat, ”Hound Dog”. ”Jailhouse Rock”, ”Love Me Tender”, ”In the Getto” och ”Suspicious Minds” och det är egentligen bara ett fåtal låtar som vi förknippar honom med. Förutom sångare var Elvis skådespelare och spelade in cirka 30 filmer. Elvis Presley har verkligen satt sina spår i rockhistorien.

Veta mer

Vill man veta mer står det mycket om rock´n´roll på nätet och det går att välja och vraka mellan all information det finns. Det enda man behöver göra är att använda en sökmotor och skriver in vad man söker information om, som bland annat Elvis, Chuck, privatleasing eller annat spännande som finns online.